Allmänt

Mail till Ridsportförbundet?

Jag har mailat till Ridsportförbundet! Eller jag har mailat till den enda mailadressen som finns på sidan, till kansliet. Så nu får vi se om vi får något svar på det jag och många av er undrar över. Jag förväntar mig bara svar på varför det är såhär. Det måste finnas en anledning eftersom reglerna finns?? Och jag är ivrig på att höra de anledningarna kan jag säga 🙂 Såhär skrev jag mitt brev:

horseshoes_big

”Hej kära ridsportförbundet! Jag är väldigt ny i denna värld och har inte riktigt koll på alla regler som finns och gäller här. Men jag vet en del och jag tycker det är väldigt bra att ni är öppna för förslag och vågar ändra saker som kan förbättra vår sport. Dock finns det många traditioner och regler som jag tycker ni bör ändra för att påverka och göra sporten ännu roligare och bättre.

Jag skrev häromdagen om att det är så konstigt att man måste rida i kandar och sporrar i dressyren? Varför måste man det? Skulle det inte vara roligare att se samma sorts ridning men i ett vanligt tredelat bett? Eller varför måste de ha kandar, finns det någon förklaring till det? Det är allt jag skulle vilja ha ett svar på, och säkert många fler med mig?

En annan sak jag vill ha svar på är varför man inte får tävla unghästar på smala gummibett som är det snällaste för hästens mun som finns? Tycker det är en sån himla konstigt regel och förstår mig inte på den över huvud taget. Jag rider alla mina unghästar med gummibett för att de är känsliga i munnen och trivs bra på det. Men så får jag inte tävla med det? Det finns liksom ingen förklaring eller anledning till varför? Inte vad jag kan komma på iallafall.

Här är en kommentar jag fick igår:

”Jag älskar rida dressyr och skulle gärna vilja tävla på hög nivå, MEN EN SAK STOPPAR MIG – jag VÄGRAR tävla dem högre klasserna pga att man måste ha kandar och sporrar, helt jävla sinnesjukt. Kan jag få hästen att göra allt det där hemma, med tredelat tränsbett och utan sporrar så varför i helvete ska jag slänga på allt sådant för en tävling?”

Bara så ni vet… att det finns folk ute som tycker så. Och tänkt vad många fler utövare ni skulle få om ni ändrade lite- eller utökade möjligheterna och alternativen lite?

Som sista sak så tycker jag att ni bör lägga mer energi på att införa hårdare krav på hur de tävlande ryttarna behandlar sin hästar. Det tycker jag är något som borde prioriteras före andra regler te x huruvida vi ska ta bort eller ha kvar clear rounder?Jag skrev ett inlägg om att vi borde införa gult och rött kort inom ridsporten som de har inom fotbollen. Då fick jag svar på att vi redan har det. Har vi? Varför fick då inte tjejen som spöade upp sin häst rejält i Tierp ett gult kort? Hon borde få rött kort men inte ens gult…? Sätt hårdare krav på domarna på tävling, det tycker jag. Och gör det officiellt och visa att ni inte tillåter detta!?

Jag tycker det att om man inte kan kan hantera ett spö och om man inte har respekt för sin häst- eller tar ut sina aggressioner på sin häst- då har man inget med sporten att göra! Det är A och O tycker jag. Sedan om man rider en clear round eller inte, det känns helt oviktigt om man ser till denna fråga…

Annars gör ni ett väldigt bra jobb 🙂 Men det skulle vara väldigt kul att få svar på mina frågor. Mvh Tyra Sjöstedt

58 svar till “Mail till Ridsportförbundet?

 1. Lina skriver:

  Ett bett är inte starkare än hur man som ryttare hanterar det 🙂
  Sedan är det upp på förslag att det bli frivilligt att använda sporrar samt att
  Man kanske ska få rida på träna även upp till GP:)

 2. Joanna skriver:

  ÅHHHH VAD JAG ÄLSKAR DEJ TYRA! Heeeeelt rätt!!!!!

 3. Bra skrivet, ska bli intressant att se vad du får för svar!

 4. Anna skriver:

  Fast tvånget på sporrar ska ju bort. Du som tävlar birde ha bättre koll på TR.

 5. leila skriver:

  GRYMT skrivit av dig! heja på dig bästa tyra! <3

 6. sara skriver:

  Det är numera valfritt att rida med både sporrar och kandar…

  Ja det finns gult kort, varför den ryttaren inte fick det är en fråga till ödomaren på plats.

 7. Anonym skriver:

  Om du läser nya TR så kommer det införas 2015 tror jag, att man får värja om man vill ha kandar eller vanligt tränsbett, lika så sporrar…

 8. Ida skriver:

  Ligger som förslag till nya dressyrTR som ska komma nästa år att betsling och användande av sporrar skall vara valfritt i alla klasser:)
  Äntligen!!!:D

 9. Dixi Wonderland skriver:

  Fan va arg jag blir när jag läser de du skriver om denna tjejen och spöt. Minns när jag gick på ridskola och var 9-10 år gammal och det var en häst i stallet som var orolig. En av stalltjejerna tar ett spö och slår så jävla hårt på den stackars hästen att hela stallet blev tyst och alla stannade upp och stirrade på denna tjejen. Fattar inte hur man kan göra så mot ett djur.

  Bra formulering på ditt mail, ska bli kul att se vad dom svarar 🙂

 10. Frida skriver:

  Dock så har de ändrat reglerna för vilket träns man får använda på dressyrtävlingarna nu! Inte tillåtet i MSVC längre och valfritt från MSVB- och en bit upp från och med nästa år! Tror även de har ändrat reglerna för sporrar. Annars väldigt bra inlägg! Tyckte att detta inlägget var bättre än vissa andra då det märktes att du hade arbetat med svenskan!

 11. Elin Ekblom skriver:

  2015 ändras reglerna angående bland annat kavaj, sporrar och kandar i dressyr! Lokalt får man tävla i jacka eller tröja. Sporrar måste inte längre bäras. Kandar FÅR man först ha i MSVB men man MÅSTE inte längre rida på kandar i de klasserna 🙂
  Men det är jättebra att du och andra för fram dessa saker eftersom ridsportförbundet behöver höra dessa saker.

 12. Sofia skriver:

  Toppen mail!

 13. Frida skriver:

  Det här med kandar och sporrar ska faktiskt bli valfritt till nästa år är det föreslaget från ridsportförbundet. Jag tror att de flesta välkomnar detta, det ska fortfarande få användas men ska vara valfritt. Jättebra för de som kanske har hästar som inte funkar på kandar eller får sporrskav. Däremot kommer inte bedömningen påverkas du får alltså inte högre poäng för att du rider på det ena eller det andra…

 14. Suvi Räsänen skriver:

  Kommenterade redan det tidigare inlägget. I de nya förslagen till TR i dressyr så kommer sporrar vara valfritt och man ska kunna rida på träns till och med GP. Det är alltså på gång.

 15. Emelie skriver:

  Sjukt bra mail! Kanon Tyra!! 🙂

 16. Jennie Karlsson skriver:

  Jättebra skrivet! Du har förmågan att ställa frågor utan att låta dryg, vilket många tyvärr saknar. Hoppas du får svar och att du även delar med dig av svaret här på bloggen.
  Må Bäst tjejen 🙂

 17. Louise skriver:

  Jag tyckte det var jättebra gjort av dig att maila dem! 🙂

 18. Sandra skriver:

  Hej!
  På ridsportens hemsida kan man hitta kontaktuppgifter till alla som jobbar där. Tänker att det kan vara bra och veta utifall någon mer vill kontakta dem 🙂

  http://www3.ridsport.se/Svensk-Ridsport/Organisation/Kansliet/Kontaktaoss/

  Klicka bara på de blå länkarna för att hittar man alla som jobbar på respektive avdelning!

  //Sandra

 19. JennyM skriver:

  Gällande kandar ser det ju ut som det ska bli valfritt från och med nästa år så 🙂 anledningen att man har haft de bestämmelserna har väl med typen av hästar att göra. För ett par år sedan var våra hästar betydligt tyngre och då kanske man behövde det.. Sedan lever det väl kvar i det gammalmodiga tänket bara?! Om det finns någon mer direkt förklaring än så vet jag dock inte men rent logiskt borde det ju va så.. jag hoppas iaf slippa kandar nästa år.. jag kommer gladeligen träna för att kunna rida Grand prix på träns bett! 🙂

 20. C skriver:

  Du får tävla unghäst på sk. Novabett i hoppning. Det har jag ringt och pratat med mitt distrikt om eftersom min 4åring inte är ridbar på något annat bett. Däremot får du inte rida treårs test, kvalité eller championatet på detta bett. Där är det andra regler som gäller och det är kanske de som du syftar på? Men i TR III står det inget som bettsling gällande unghäst. Hoppas det kan vara ett litet svar på din fråga. 🙂

 21. Micaela skriver:

  Är det inte så att de tänkt ta bort kravet på kandar inför nästa uppdatering av TR? 🙂

 22. Heja heja! Ser fram emot svaret.

 23. Linn skriver:

  Kanske att man måste tävla på kandar i grand prix men där tror jag tyvärr inte att ridsportförbundet i Sverige kan säga någonting alls faktiskt, eftersom det är internationellt och samma gäller för alla länder… Men i till exempel medelsvåra klasser som är dom första klasserna som man ens får ha kandar så är det valbart Tyra. Då måste man absolut inte tävla på kandar, och det vet till och med jag som är hoppryttare:)

 24. viktoria skriver:

  Bra skrivet Tyra! Ska bli kul att höra vad du får för svar tillbaka 🙂

 25. Emma skriver:

  Däremot trivs ju hästar olika med olika bett och det borde man ju faktiskt ta hänsyn till.

 26. Malin skriver:

  De där frågorna är ju redan på tal om att ändras. Svenska ridsportsförbundet har själva tagit upp det till nya tr.

 27. Linn skriver:

  I hoppning på unghäst finns inga regler för vilka bett du får rida på, det som står i TR gäller för ungponny 4-6 år. Så du får i princip rida på vilket bett du vill på både unga och äldre hästar, inte ponny!

 28. Nicole skriver:

  Tycker detta är en oerhört intressant debatt..
  Jag tycker absolut man ska få rida med vanliga tränsbett och utan sporrar om man vill, däremot ska det fortfarande se diskret och prydligt ut. Stilrent helt enkelt.

  I hoppningen däremot är färgklickar mer okej, det är också en stilbedömning inom hoppningen men inte på samma sätt 🙂

 29. Ellen skriver:

  Tyra, all cred till dig!

 30. Moa skriver:

  Ehum jag förstår du har haft mkt annat att tänka på senaste tiden… Men reglerna ang sporrar och kandar är ju ändrade!!! Så jag hoppas du inte mailat ridsportförbundet än!! Kan ju bli lite skämmigt att du inte har koll på läget 🙂

 31. Olivia skriver:

  I senaste numret av Hippson var det en hel artikel om det här med kandar och sporrar där de hade frågat FEIs högsta dressyrchef om varför det ska vara obligatoriskt. Hans svar var mer eller mindre att det ”hör till sporten att hästen ska acceptera denna utrustning”. Dock bryr de sig inte om hur reglerna ser ut i respektive land kring detta utan har endast som krav att det ska vara sporrar och kandar i internationella klasser. I nationella är det alltså upp till ridsportsförbunden själva att bestämma, så tycker det är bra initiativ av Sverige att ändra på reglerna till nästa år.

 32. Hoppas du får svar, dom är ju inte direkt kända för att vilja vara kontaktbara…

 33. Anette skriver:

  Fast det där är ju redan på gång?

 34. Fanny skriver:

  Gummibett är inte bra för det blir stor friktion i hästens mun. Jag funderade på att köpa ett sånt för jag trodde det skulle vara milt, men blev genast avrådd av erfarna hästmänniskor. Antar att det är en av anledningarna till att det inte är tillåtet på tävling?

 35. Ebba skriver:

  Hej,
  förstår verkligen inte denna hysteri över hur hemskt kandar är?! Det är inte 10 kg stål i munnen på hästen som du skrev ironiskt i tidigare inlägg utan endast två bett. Många hoppryttare på elitnivå har jag också sett använda bra mycket starka bett. Så vit jag vet har de starka bett för att göra minsta förhållning och halvhalt till hästen snabbt, och det är exakt samma i dressyren. Förstår att du inte har helt koll på dressyr eftersom du är hoppryttare, men då ska man inte kritisera något för mycket. Som Lina skrev i kommentar högst upp: Ett bett är inte starkare än hur man som ryttare hanterar det. Helt klockren kommentar! Det finns så mycket värre i vår ridsportvärld, som tex hon som var dum mot sin häst i Tierp. Som svar på varför man använder kandar är för att dressyrhästarna är så pass mycket känsligare än hopphästarna och det är även mycket för säkerheten som man använder ett kandar, då dom är så pass starka och kan bralla iväg när som helt då dom är så laddade. Det är samma som med sporrar som du säkert själv använder på varje tävling, om man som ryttare kan använda sporrar så gör det knappast någon skada för hästen? Det är även snällare mot hästen att peta till med sporren än att banka med skänklarna mot hästens revben! Sedan håller jag med dig om att många missbrukar dessa hjälpmedel men jag hoppas jag fick fram min åsikt.

 36. Ylva skriver:

  BRA TYRA! Äntligen ett riktigt bra inlägg! Har som jag sett någon annan kommenterat tidigare börjat tycka att din blogg är lite mindre personlig nu för tiden… Lägg upp fler sånna här inlägg, mer bilder och att man gärna får SE lite mer vad dina hästar gör till vardags! Inte bara träning och tävlingsinlägg som det (tyvärr enligt mig) blivit för mycket av på sistone! 🙂

  Men riktigt bra att ta upp ett sånt här ämne!!

 37. marie skriver:

  Från 2015 blir det frivilligt med sporrar. Å du måste redan nu har sporrar redan från LC i dressyr

 38. Till dig ebba som precis skrev en helt underbar roman, jag tänker svara tillbaka exakt lika långt.
  Vad vet du om dressyrhästar är mycket känsligare än hopphästar? Våra hästar kan sticka precis lika mycket som en dressyrhäst, våra hästar är exakt lika starka och det blir till och med farligare ifall en hopphäst sticker så att avståndet till hindret missbedöms och man kraschar. En hopphäst MÅSTE svara på en millisekund ifall man vill lägga en häst 100% rätt på ett hinder. Det är klart att dressyrhästar också kan vara på tårna men när ni är inne på en arena och rider får det inte komma ett ljud från någon för då tappar era hästar koncentrationen och är mer såkallat ”känsliga” för dom inte är tränade till att klara det. Medans det är fullt tryck inne på hopparenorna så det är som att vara på en Avicii konsert när någon har nollat sin runda(syftar såklart på bland annat världscupen). Jag tror bara att hoppryttare har lite mer skinn på näsan än dressyr ryttare då vi klarar av även om en häst brallar iväg lite i galopp trots att den bara har ett vanligt tredelat bett i munnen. Vi bryter iaf inte ihop ifall den råkar ta ett snesteg eller råkar göra en rörelse fel..
  Såna här kommentarer gör mig riktigt förbannad faktiskt, sätt dig på en 160 hopphäst så ska vi se hur länge du vill sitta kvar. Sen är det klart att alla dressyr ryttare inte är såhär och det är j*vla tur det!

 39. Alva skriver:

  Allt det du skriver är på gång att ändras eller redan infört.
  Upp till GP ska kandar och sporrar vara valfritt (internationellt är det ju dock inte SVRF som bestämmer detta)
  Novabett är tillåtet.
  Reglerna om spöhantering är STENhårda. Tex: du får inte använda spöt i bestraffande syfte utan enbart för att hjälpa hästen klara hindret. Sk ”tippning”, dvs spöt på bogen, är tillåtet max tre hinder har jag för mig. Förslag på att göra det lättare för domare att stänga av ryttare på tävling ligger också (om ekipaget utgör fara för sig själv eller andra). Däremot kanske inte alla domare/överdomare vågar vara så hårda, men det finns definitivt (!!) de som är det, och detta kan ju inte SvRF kontrollera fullt ut…

  Engagemang för sporten är härligt men det är verkligen inte svårt att kolla upp sådant här och det är faktiskt ens skyldighet som tävlande ryttare att ha koll. Det är liksom en debatt om ingenting och många läsare som inte heller har koll på TR litar säkert blint på dig. Tror verkligen du skulle själv uppskatta att läsa igenom åtminstone hoppTR för att veta sånt här!

 40. J skriver:

  Jag funderar på en sak! I ditt mail till ridsportförbundet skriver du saker som ”jag skrev igår” och ”en kommentar jag fick” men jag kan inte se i din text att du berättar vem du är, att du har en blogg etc. Förutsätter du att alla vet vem du är, eller hur tänker du?

 41. Ebba skriver:

  Det finns sporrar som är 0mm långa som man får tävla med, alltså är det bara järngrejen som sitter runt skon men ingen utskjutande del 🙂

 42. anna skriver:

  Hahahahah hoppas du inte har skickat detta. Pinsamt att du har så dålig koll

 43. Hanna skriver:

  Då svarar jag till dig Amanda Gustafsson, med en ännu längre kommentar haha 🙂

  Angående att hoppryttarna har mer ”skinn på näsan”. Så är det säkert i många fall, men jag skulle inte vilja dra jämförelserna till tävlingsbanan.
  Skillnaden är att man som dressyrryttare har minst en domare, betydligt fler i världscupsammanhang som du nämnde i din kommentar, som granskar vartenda steg hästen tar, varje rörelse man gör osv. Hästarna är känsliga, med mycket Power och att då dra igång ”avicci på högsta volym” när föregående ryttare ridit på godkännda procent kanske inte är helt lämpligt.
  I tävlingssammanhang kan det förstöra jätte mycket rent poängmässigt om hästen skyggar lite, spänner sig osv. Och det är snarare därför medtävlande/ publik har respekten nog att inte ”klampa runt” på läktarna, prata högt i mobiltelefon, smälla i dörrar osv osv.

  Sedan håller jag inte med om att kandar är en säkerhetsutrustning för brallande hästar.. Det bör snarare användas som ett hjälpmedel till att förfina sina hjälper, inte att dra tag i hästen om den ”sticker”. Är det anledningen till att man använder kandar bör man gå tillbaka till träns tycker jag.

 44. Hanna: Självklart är det så att era ritter förstörs och vidare ifall hästen tar och gör olika rörelser fel, men våran koncentration hade också kunnat fördärvas precis lika mycket som er ifall vi/våra hästar inte var tränade till att klara de. Jag hoppas att alla förstår vart jag vill komma. Jag personligen tror inte att dressyrhästar är mer/mindre känsliga än vad hopphästen är, utan snarare att dom ligger på samma nivå inom känsligheten, men som sagt, hopphästen är lite mer tränad inom ”sociala sammanhang”(om man nu får yttra sig så utan att få alla dressyrryttare emot sig). Det är klart att det är mycket power och kraft inom båda grenarna men på olika sätt. Sen tror jag även att en hoppryttare inte lägger så mycket energi på om hästen är känslig eller ej. Men en häst på så hög nivå(så man får lov att rida med kandar eller om man hoppar en 140-150 bana) ska klara av att det görs lite ljud från läktaren eller här och var, annars så är den inte tillräckligt såkallad ”socialt utbildad”. Sen är den riktiga frågan, är det verkligen hästen som inte klarar av de eller är det ryttaren som har svårt att koncentrerar sig och skyller på allt runt om kring när det går dåligt(såklart inom båda grenarna). Detta är min åsikt, ni får tycka exakt vad ni vill, som tur så har vi yttrandefrihet i Sverige 🙂

 45. Ebba skriver:

  Till svar Amanda och Hanna.
  Har nu fått läsa både era åsikter och kan erkänna att jag formulerade mig lite fel. Håller med dig Hanna att man inte ska använda kandar om det endast är för att hålla hästen, utan för att förfina hjälperna. Sedan ber jag om ursäkt om min kommentar gjorde dig så förbannad att jag förklarade hur känsliga våra dressyrhästar är, och självklart är även hopphästarna det också. Tyvärr har jag inte suttit på en 160 hopphäst och kan inte dra egna uppfattningar utan det är endast min egna uppfattning, så ber än en gång ursäkt!

 46. Ellen skriver:

  Debatten blir väldigt snedvriden när de flesta som kommenterar uppenbarligen har väldigt dålig koll på vilka regler som redan finns!!
  Det är väldigt lätt att läsa sig till vad som gäller i TR. Och alla som tävlar har ju grönt kort och det är ju bland annat reglerna man lär sig när man tar grönt kort. Lite pinsamt att du är så pass dåligt insatt Tyra när du tävlar på hyfsad nivå själv. Och ang kandaret så känns det som de flesta som uttalar sig inte har ridit på kandar själv någon gång, då de flesta argumenten andas okunskap! Känns lite som amatörernas julafton…..

 47. Nina N skriver:

  Som reglerna ser ut NU:
  Kandar endast obligatoriskt från MsvB:5.
  Sporrar obligatoristk endast på nationell och Elittävlingar.
  (vilket betyder att tom regional MsvA får du rida UTAN sporrar)

  Hur många ekipage rider ens på den nivår egentligen? Du får det att låta som om vem som helst får/måste tävla med sporrar och kandar!

  I hoppning får du rida med valfri betsling, dom reglerna du nämner gäller endast typ breeders och ”specialklasser”, det regleras INTE av TR.

  Clear Round är stort sett samma sak som bedömning A. Så vad är det egentligen som alla kommer att sakna??

  Du som tävlingsryttarte borde verkligen ha bättre koll på reglerna!

  Och reglerna som FÖRESLÅS nu av förbundet är fortfarande ett FÖRSLAG, det betyder inte att alla kommer att träda i kraft nästa år.

 48. emma skriver:

  Tycker dessa ändringar är bra om dom nu slår igenom. Men om jag inte missminner mig så ska man ha kandar och sporrar för att förfina hjälperna. Dock så behöver man rida bra för att klara av både sporrar och kandar och enligt mig är det många som absolut inte är redo för det som använder det. Skulle folk vara så duktiga på att rida hade inte ett kandar varit något problem men tyvärr så är det inte så längre. Man lägger inte alls tillräckligt med fokus på grunden längre.

  Sen en liten tankeställare om novabettet som är så snällt.. Det ger friktion som gör ont på hästen. De jag har pratat med som är kunniga inom ämnet har rekommenderat bridong istället. Men du rider på precis det du vill! =)

 49. Hanna skriver:

  Amanda: Japp håller med dig om att ryttare bör tåla ljud från läktare, det underlättar ju vid själva tävlingsmomentet om inte annat.
  Det jag tycker dom gör i många fall också :)Som jag skrev handlar det snarare om respekt mot sina medtävlande och deras hästar att inte låta för mkt. Det borde gälla vid hoppning också.

  Jag har aldrig påstått att dressyrhästar är känsligare än hopphästar, dom är tränade på olika sätt vilket medför att de reagerar annorlunda än varandra under samma förutsättningar.

  Ja, visst det är bra med yttrandefrihet 🙂

 50. Camilla skriver:

  Jag har hört att Nova-bett är tillåtet på tävling på unghäst, så länge du inte ska kvala den till Breeders.

 51. elin skriver:

  Tyra, hästen kan råka bita av ett novabett på mitten och det är anledningen till att man ej får tävla på det. 🙂 säkerhetsrisk som med allt annat. 🙂
  Kram

 52. Pernilla skriver:

  Vänd dig till FEI istället. De är de som bestämmer över svenska ridsportförbundet och om förslag ska godkännas och varför osv.

 53. Fanny l skriver:

  Jag tycker det verkar vara en del kunskap och information om tr som du missat. Vidare skulle jag vilja påstå att det verkar vara många som inte har förstått/läst på/lärt sig om varför man rider med landar och sporrar och hur dessa används korrekt. Kanske för att man sett någon använda det på fel sätt? Sporrar används som en extra, förfinad skänkel, när det behövs. Man skänkar inte hästen med sporren, sporren är inget som ligger och skaver emot i varje steg, sporren är, precis som spö, något man kan välja att använda och välja att inte använda närhelst man vill. Åtminstone när den används rätt. Kandar är ett huvudlag (inte ett bett, kandarens bett heter bridong och stång), och man rider mest på bridongen. Stången plockas in i dom högre, uppsamlande skolorna främst, för att kunna samla upp och ihop utan att dra hästen i munnen eller använda muskelkraft. Små plockande rörelser som är effektiva, skonsamma, mjuka och snabba.

  Sen kan jag hålla med om att det finns många som inte använder varken sporrar eller kandar på ett önskvärt sett och det är väl dessa som ger dessa hjälpmedel dåligt rykte.

 54. Caroline skriver:

  BRA skrivet Tyra, håller helt med dig.

 55. Reby skriver:

  Jag tycker att man ska få tävla i vilket huvudlag man vill. Bettlöst också. Hästen går i dressyr inte i form med munnen, och det är inte säkrare att ha bett än inte. Bestämmer sig en häst på 500kg för att sticka kan du dra för kung och fosterland med alla möjliga saker i munnen på den, den kommer inte att stanna för det utan bara skada sig mer. Lär sig folk istället one-rein-stop och emergency dismount vilket enligt mig borde vara A & O på ridskolor och hästlära i allmänhet men hur många känner ens till det..? Hästsportvärlden behöver revolution i och med nästa generationsskifte…

 56. Johnd105 skriver:

  omg! cant picture how quick time pass, after August, ber months time already and Setempber may be the 1st Christmas season in my location, I genuinely really like it! bkffaagdeffe

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »