Allmän pepp om livet

Film- Hur marktränar jag mina hästar?

Natural Horsemanship, frihetsdressyr- Kärt barn har många namn!  Jag kallar det enkelt för markträning. Jag har kört extra mycket markträning med Fleur som är en vilsen själ. Jag har marktränat alla mina hästar och jag anser att det är en av de viktigaste träningarna som bör läggas in i allas ryttare veckoschema minst en gång i veckan.

Det är så viktigt att kunna kommunicera med sin häst. Att få hästen att lita på dig, att du blir ledaren, att du kan tyda hästens kroppspråk och blick. Det kan du aldrig lära dig från ryggen. Jag älskar att se andra rida mina hästar då och då (om jag har en häst i egen träning) för att se hur de reagerar på små saker. Förhållningar, tygeltag, skänklar, ord – ja allt som ryttaren för. Är man observant från marken och är öppen för detta så kan man lära känna sin häst på ett djupare plan.

Det är ganska svårt att få till allt i en video från en befintlig träning. Fleur är inte riktigt där än, att vi kan fejka en träning och köra omtagningar, så det blir lite som det blir. Men ungefär såhär går det till och såhär tänker jag när jag tränar Fleur från marken. Det är svårt att få med allt, mycket bra saker som jag säger hörs inte i kameran och då får det klippas bort. Men jag hoppas att ni kan få en liten inblick i hur jag gör.

Är detta något som ni vill se mer av? Isåfall kan jag fixa en Del 2. Dela gärna detta inlägg till alla hästälskar, för ju fler som ser desto fler kan få hjälp att lära sig kommunicera bättre med sin häst ♥

 

26 svar till “Film- Hur marktränar jag mina hästar?

 1. Emma skriver:

  Du kanske bör kalla det du håller på med för något annat än något som redan är ett vedertaget begrepp, för att minska förvirring 🙂

  1. Lilly skriver:

   Märkträning är väl ett heltäckande begrepp för all träning av häst som sker från marken? Du kanske tänker på markarbete som är någonting annat 🙂

 2. Johanna U skriver:

  Vad kul att se vilken fin kontakt ni har! <3

 3. Veronica skriver:

  Lite sådär tränar jag med från marken. Att dom ska följa och flytta sig men jag använder mig aldrig av godis av den enkla anledningen att min häst skulle antagligen leta godis på mig jämt! Han skulle bli så otroligt tiggig och va med sin mule i mina fickor jämt. Jag vill bara ha honom i min sfär när jag tillåter det, inte för att han känner att han måste leta godis. Funkar för oss! Jag berömmer med klappar och eftergift

 4. Elaine & unghästen Grizzly skriver:

  Att få hästens tillit och respekt från marken först är A och O. Utan det först har man än mindre chans från ryggen, så helt klart ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Själv kör jag efter Clinton Andersons metod ”Downunder horsemanship”. Hans metod och hans metodik tilltalar mig väldigt och fungerar hittills kanonbra för mig och min häst! Försöker som du säger lägga in träning från marken minst 1 dag i veckan, men kan även vara 10 minuter innan ett ridpass. Det genomsyrar all hantering och kommunikation mellan mig och min häst, Grizzly. 🙂 På http://faldarello.com håller vi till. Kul att se lite hur andra gör!

 5. Sofie skriver:

  Jag vill se mera!

 6. Linda skriver:

  Bra filmklipp! Vill gärna se mer! 🙂
  Jag håller också på att jobba min häst mycket från marken, hon ska stanna när jag stannar o.s.v

 7. Ida skriver:

  Jättetrevlig liten video! Lätt att förstår & du förklarar bra! ?

 8. Astrid skriver:

  Bra video!!!

 9. Anna skriver:

  Jag ser gärna mer! Ett tips som du fått tidigare av flera läsare, men som jag tycker är bra att påminna om är att när man som du når ut till så mycket unga och oerfarna hästmänniskor – använd hjälm och visa gott exempel! du är erfaren nog och gammal nog att själv fatta beslut om vilken utrustning du vill använda, men för unga och oerfarna som inte är så bra på att läsa sin häst händer en olycka så himla snabbt om hästen tar ett spontant glädjebock och springer iväg.

  1. Sara skriver:

   Håller med, alla hästar är inte lämpliga att ”markträna” och man bör ALLTID använda hjälm. Vet detta av egen erfarenhet. Respektera dessa fantastiska djur och var rädda om er själva! En olycka händer så lätt…

 10. Jessica skriver:

  Jätte bra video och ser fint ut. Kommenterar väldigt sällan, men måste påpeka det här med ”ledare”
  Håller själv på mycket från marken med min polle, men skulle aldrig vilja va hans ledare. Då en ledare för en häst ska äta med dom, stå ute med dom, Sova med dom mm. Ledaren ska alltså alltid vara där och beredd på att varna för faror.
  Jag tycker det ni har och det jag vill kalla det är ömsesidig respekt, Du låter henne bralla av sig i början. Och hon följer sen dig för det är något du ber om.

  1. Mathilda skriver:

   Gud vilken bra kommentar! Öppnade mina ögon för hur man använder orden 😀 jätte fint förklarat!

 11. Sofia skriver:

  Superfint Tyra! 🙂 Delar gärna vidare din film, och hoppas på att fler vill ta efter!

 12. Linda skriver:

  Är det något fel eller är det meningen att det ska vara uppspeedat i början?

 13. Malin skriver:

  Kanonbra!! Mer av detta! Jag ser gärna mer videos ?

 14. Emma Andersson skriver:

  Spännande och vilket kul klipp! Varför anser du det viktigt att vara henne ledare? Går just nu en utbildning, hästunderstödd terapi, och vi har ofta hamnat i diskussioner kring just ledarskap, lydnad, ömsesidig respekt, lek och etik. Ett intressant ämne! Ser gärna mer 🙂

 15. Pixiepatrullen.se skriver:

  God hästhantering kallar jag det 🙂
  Finfint!

 16. Deborah skriver:

  Superbra med sådana här klipp.
  Fler borde jobba från marken. Alltså från marken-marken. Inte ”dressyr”. Minst en gång i veckan.
  Själv pratar jag och kommunicerar med alla mina tre hästar (två 3åriga halvsystrar, miniatyrhästar, som var suuuuperskygga och ohanterade när vi köpte dom vid 6mån ålder. Nu: för sociala haha. Och mitt snart-20åriga varmblodsto) varje gång jag är i hagen och från hage till stall varje kväll. T.ex brukar jag låta grimskaftet hänga fritt över varmblodets hals/manke medans vi går från hage till stall. Däremellan gör jag lite ”vänd, backa, halt, håll halten medans jag går, skritt, trav, sakta ner”. När jag köpte henne i somras: det gick inte att få henne ta en halt. Antingen drog hon iväg, eller backade. Aldrig stilla. I longeringen brukade hon galoppera 20varv och dra ens arm ifrån än, före man fick en trav som pågick 20 varv, före man fick en skritt.
  Igår: longerade. Inget drag i linan, super fritt och härligt. Hon ökade och saktade ner när jag sa till henne. Bytte gångarter på kommando. Tog halt även i longeringen. Red även lite barbacka: höll halten där även när jag släppte tyglar och slappnade av med sitsen.
  Markträning är ALLT.

  Även hästar som t.ex min fjording jag ägde 2014: han kunde galoppera i mil utan att bli av med sina hyss. Tränade man lite NH: där han får TÄNKA: lugn och supersnäll.
  Många hästar kräver ju mer än fysisk träning för att inte bli galna. give it to them 😉

 17. Nikita skriver:

  Jag vill se mer! Läser gärna om tips vid longering och tömkörning, som filmsnutt hade varit skoj 🙂 Bloggen ser superduperbra ut! ?

 18. sara skriver:

  vill oxå gärna se en fortsättning. gärna att du kanske nämner detta på tyras.se eftersom det är den jag egentligen följer. men martträning är jättebra och intressant så det vill jag gärna se 🙂

 19. Isabella skriver:

  Väldigt inspirerande video, Tyra! Jag önskar att jag hade tillgång till ett eget ridhus, så att jag kan träna på det här. För tror att både jag och min häst behöver träna på det

 20. Lina M skriver:

  Hej Tyra, vilken bra video, du är väldigt bra på att förklara!
  Jag har dock en fråga… Jag har en häst som kan vara svårfångad i hagen, det är precis som om hon tror att det är en lek när jag kommer för att hämta in henne. Hon kollar på mig och ser bus-glad ut och går sedan iväg. När jag väl får tag på henne så är hon ändå nöjd, blir liksom inte alls sur eller så. Men tror du detta, som du gjorde i videon, skulle kunna funka även där? Eller har du ett annat knep? Tack på förhand!

 21. Linnea skriver:

  intressant skulle gärna vilja höra hur du skulle hantera och träna en häst som är rädd för olika saker i tex ridhuset.

 22. Frida skriver:

  Jättebra video, tack! =) Ser fram emot fler!

 23. Rebecca skriver:

  Vissa påstår att man inte ska ge godis som belöning. Vad har du för tankar kring det? 🙂

  Mitt sto ger jag alltid godis som belöning och det funkar toppen. Men min valack blir jätte på, stökig och ofocuserad av godis. Han går inte att mata alls från handen.. Är det pga av individen, tränings fråga eller finns det någon annan förklaring? Lyft gärna frågan med egna tankar. Kram ?

  PS. Ser också fram emot fler sånna videos ? Jätte bra gjort, fin relation ni fått. Bra jobbat Tyra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »