Okategoriserade

Ridövning – rakriktning

Idag tänkte jag tipsa om en ridövning som sätter rakriktningen på prov. Att rida helt rakt låter kanske inte så svårt, men det är så mycket svårare än man kan tro. Speciellt om man vill ha hästen helt i ramen med ett jämt stöd på bettet. Den här övningen är perfekt att öva rakriktning på, även för mig och Fleur som verkligen måste öva mycket på bommar.

Gör såhär:
Placera ut bommar eller hinder enligt skissen nedan. Du kan börja i skritt eller trav. Det viktiga är att du har hästen med dig i svängen och hinner rakrikta helt när du kommer på bommen efter varje sväng. Variera med att ha format hästen runt inner skänkel och att flytta ytterbogen i sväng så att hästen hela tiden är lyhörd på dina hjälper.

övning1jÄndra sedan gångart och gör samma sak i alla gångarter. Var noggrann i svängarna och rid inte för fort, det är viktigt att hinna rakrikta helt mellan bommar och svängar och att rida rakt fram efter varje hinder eller bom. Har du verkligen yttersidan med dig? Är det lättare i ett varv än det andra? Jag analyserar hela tiden sådana saker när jag rider och det tror jag man kommer långt på. Gör övningen lika mycket i båda varven.

Om du har en spegel i ridhuset kan du titta om du rider på en helt rak linje och om hästen är rak i nacken och inte ställd år nått håll. Kanske kan en kompis eller förälder vara med och hålla ett öga på dig? Att rida långsidorna innanför spåret några meter från sargen eller staketet så att hästen inte kan ta stöd av den, är nyttigt i all vardagsträning.

Lycka till! Berätta hur det gick.

Ett svar till “Ridövning – rakriktning

  1. gintaremullback skriver:

    det ska jag prova med min tinker valack.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »