Okategoriserade

Skattningsskala för Livssituation/livskvalité 

Hej ❤️:an!

Jag har haft många intensiva dagar senaste veckorna, så nu försöker jag varv ner ordentligt. Det var jobbig men det gick väldigt bra hos psykiatrin. Otroligt bra bemötande och de ländes väldigt engagerade och om allt blir som de sa så kommer jag få mycket hjälp därifrån. Tänkte skriva lite mer om besöket i ett eget inlägg. Psykiatrin är som de flesta erfarat eller läst, under all kritik! Jag har själv gått hos flera stycken där jag inte fått nån hjälp över huvud taget. Minns första gången för 5 år sedan, gick till Capio Psykistri i Stockholm och resultatet av mötet där var antidepressiva och hundratals xanor. De ordinerade att jag skulle äta 2 xanor tre gånger om dagen. Sedan skulle jag ”vila”. Thats it! Hörde aldrig något mer efter mitt besök hos dom.

År 2012 så hade jag aldrig ätit en enda tablett lugnande, smärtlindrande (alltså morfin) eller sömntabletter. Hade ingen aning om vad xanor var, så jag följde självklart den utbildade psykologen och läkarens ordination ….ni som vet och förstår fattar nog att jag var som en levande zombie. Jag åt xanor på detta sätt i flera månader, som tur var så blev jag inte beroende av dom. Benzodiazepiner (te x xanor) är kraftigt beroendeframkallande, och det ska tydligen värre att vara beroende av benzi än morfin. Det ska vara svårare att sluta och svårare abstinens. Och eftersom jag varit beroende av morfinpreparat och vet hur jävla in i helvetes svårt det är, så kan jag bara tänka mig hur jobbigt ett beroende av benzo är…

Gick till nästa läkare, det var då helvetes-resan började, år 2013. Jag fick till en början citodon mot min huvudvärk. När citodon inte fungerade  så skrev läkaren ut tramadol. Det var samma visa där- visste inte vad tramadol var eller hur kraftigt beroendeframkallande det var. Det var inte tal om Kbt, sjukskrivning eller annat, utan lösningen blev så enkel som möjligt = tabletter.  Jag har besökt säkert 30 olika läkare och psykologer- och har aldrig fått någon hjälp mer än ”här, ät det här”. Ingen terapi, ingen plan, inget engagemang. Idag kan jag känna att jag aldrig hade hamnat i ett beroende om läkaren jag träffade istället hade tänkt långsiktigt och letat lite i var det egentliga problemet låg. Min huvudvärk utvecklades te x av stress.

Visst, farmakologiska principer (alltså läkemedel) kan vara otroligt nödvändigt, men det ska finnas en långsiktig plan. Läkemedel och mediciner ska vara en kortsiktigt plan och en krycka för den som mår dåligt. Tyvärr känns det inte som att våra lanstingsbedrivna enheter har någon kunskap i detta. Det är något som krävs, och det bör ske akut, för psykisk ohälsa är dagens pest enligt mig. Var och varannan människa lider av psykisk ohälsa och våra vårdenheter måste anpassa sig efter det. Blir det ingen förändring så kommer vårt samhälle falla.

Jag klarade mig ur allt pga att jag hade pengar. Jag har alltså betalat över 300.000 kr på privat vård. Resultatet av att jag fick tramadol den dagen var ett kraftigt beroende som jag inte tog mig ur på egen hand. Anledningen till det var pga samsjukligheten som jag hade. Utmattad, deprimerad och stress gjorde att tabletter blev en flykt, samt att jag var för utmattad för att ta tag i nig själv, och hur snart man än är så kan ingen människa bestämma över kemiska substanser. Pga min utmattning så kunde jag inte ta tag i en långsiktig plan själv. Under tiden pt jag dessa tabletter och kroppens toleransnivå ökade. Pang- fast! Så hur komner samhället se ut om det fortsätter såhär? De flesta har inte dessa pengar att lägga på privata behandlingshem mm. Hade jag inte haft de möjligheter så hade jag fan inte levt idag…

Jag kommer skriva mycket om min resa, erfarenheter och vad jag lärt mig. Efter allt jag gått igenom så känner jag iallafall att det finns en positiv sak med allt jag gött igenom, och det är att jag kan vidarebefordra min erfarenhet, misstag, kunskap och lärdomar till andra.

Åter tillbaka till skattningsskalan om livskvalitet. Dessa mallar är enkla, och kan ge en bra överblick över ens livssituation. Att se det på papper, svart och vitt kan ge en bra aha-upplevelse. Man får en snabb överblick över vad som fungerar och vad som inte fungerar i sin tillvaro. Vill ni ladda ner dom kan ni ju antingen högerklicka och spara mina bilder, eller klicka här så kommer ni direkt till pdf-filen hos Stockholms Norra Psykistri.

Jag har ju redan publicerat lite verktyg till er som jag själv har gjort. Jag kallar dom för livsinvesterings-mallar, skillnaden med mina mallar är att man går in lite mer på djupet i varje ”tårtbit” som man har i livet. Man skriver ner sitt nuläge, önskat läge, delmål, vilka hinder som finns för att nå sitt mål, saker som oroar en, vilken insats som krävs av dig för att nå ditt mål, hur man behöver agera samt vad man behöver förändra.

Mallarna ser ut såhär, och det finns en mall för Kost, Familj, Vänner, Kärlek, Arbete/Sysselsättning, Ekonomi, Motion, Fritid/Hobby, Vila, Sömn och Laster. Jag rekommenderar dom verkligen! Klicka här för att komma till min inlägg där ni kan ladda ner alla skattningsskalor till ökad livskvalité 💪🏼

Jag har som ni sett också gjort andra sorts mallar som kan hjälpa som formulär, skattningsskalor, mallar för båda din psykiska och fysiska tillvaro. Dock är jag inte riktigt nöjd. Eftersom det inte går att kommentera så vet jg inte hur mycket detta uppskattas av er, men jag har fått många mail och meddelanden på instagram just om ”Min Dag-Mallarna” jag visade lite av. Och jag vill bara säga till er att när nya bloggen är uppe så kommer jag fokusera på såna här saker rätt mycket, blandat med allt jag gör.

Det ska bli så kul när kommentarerna är igång, då kanske jag får ett litet kvitto på att ni är intresserade av sånt här:) Så jag inye sitter i flera timmar och gör mallar som ingen bryr sig om…haha.

google-site-verification: googled294769bb0cd59ca.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »