Att börja rida

  • av

Många barn och vuxna drömmer om att få börja rida. Man kan antingen upptäcka den här fantastiska sporten redan som barn, eller så kommer längtan efter att delta i hästsporten först när man blir äldre. Det fantastiska med ridning är att man egentligen aldrig blir för gammal för att rida. Det är en sport som alla kan delta i, även de personer som har någon form av rörelsehinder.

Börja på ridskola

I Sverige finns det ett stort antal ridskolor att välja mellan och de allra flesta är godkända av Svenska Ridsportförbundet, vilket gör att man som elev kan känna sig trygg. Om man vill börja rida och inte känner någon som har en häst är det ofta här man bör börja. Ibland kan man behöva stå på väntelista ett tag innan man kan börja rida. Det kan helt enkelt bero på att man inte kan hoppa in mitt i en termin. Som nybörjare är det till exempel inte speciellt lämpligt att börja i en avancerad grupp om det bara är den det finns plats i. När man så får börja på ridskolan är det vanligt att man kan låna säkerhetsväst och ridhjälm. Till en början kan man rida i skor som har en liten klack, dock inte klackskor. På kroppen kan man ha mjuka kläder som inte ska sitta för bylsigt eftersom ridläraren behöver se hur man sitter. Det är inte nödvändigt att köpa riktiga ridkläder innan man vet att man vill fortsätta rida. Det allra första man bör köpa är riktiga skor samt en egen ridhjälm som passar perfekt. En ridhjälm som sitter rätt skyddar betydligt bättre än en felaktig sådan.

Är alla välkomna?

På en ridskola är alla som vill lära sig rida välkomna. Även om man bara vill lära sig mer om hästar får man vara med. I dag finns det ofta både stora hästar och mindre ponnyer på ridskolorna och det gör att såväl barn som vuxna kan vara med och rida. Vissa ridskolor har också fysisk aktivitet på recept och dessutom kan man få rida om man har rörelsehinder. Då finns det ramper, liftar och hästar som är vana vid att det låter lite extra omkring dem. Många av ridlärarna har också speciellt utbildning för att ryttaren ska känna sig så säker som möjligt. Även om man är kraftigt överviktig kan man ha roligt i stallet. Ibland kan man inte vara med på riktiga ridlektioner det första man gör men att skritta en häst i ridhuset är ofta inga problem. Dessutom går man snabbt ner i vikt om man är med och arbetar i stallet. Att mocka, köra spån, ta in hö med mera ger mycket motion. Dessutom kan man leda hästar på nybörjarlektioner. Det är både roligt och nyttigt!