Att klä sig rätt för hästryggen

  • av

Mode och hästar går faktiskt lite hand i hand. Många modeskapare har blivit inspirerade av hästsporten och tvärtom. När barn börjar rida måste du köpa hela konkarongen till dem – ridstövlar, ridbyxor, väst, piska och hjälm. Det kan du ofta köpa hos speciellt utvalda ryttarbutiker. Men det finns inget som säger att du även kan kombinera sportig klädsel från till exempel Gant när du sitter uppe på hästryggen.

Så ska du klä dig under ridturen

Förutom en skön tröja eller någon annan överdel från Gant så är ett par robusta ridbyxor det viktigaste. Och ridstövlar. Ridstövlarna eller ridskorna ska vara i vattentätt material, speciellt om du är ute och rider om vintern. Om det är väldigt kallt ute och dina ridstövlar inte har varmt innerfoder bör du har riktigt varma och långa strumpor på dig. Det är vanligt att man fryser om tårna i ridstövlar eftersom fötterna inte direkt får någon rörelse. Ridbyxorna ska vara av termotyg på vintern och gärna vindtäta om hösten och våren.

När det gäller överdelen kan du bära en skjorta från Gant eller en helt vanlig skjorta med en väst över. Tänk på att klä dig med lager på lager när du är ute och rider. Det är det allra bästa, speciellt under långa ridturer. När det är kallt kan du bära en fleecejacka eller en fleeceskjorta som du kan ta av dig om du blir varm. Det är ett material som inte drar åt sig någon fukt så du slipper bli fuktig och kall.

Hur du ska klä dig har också att göra med var och hur du rider. Är det en riddejt så kanske du vill se någorlunda proper ut. Om du bara är ute på småstigar och skrittar kan du ha på dig helt vanliga kläder i form av en skjorta eller en tröja, ridbyxor eller byxor som du kan röra dig bra i och som inte skaver. Jeans är kanske inte det bästa valet, låt dem i så fall vara rejält elastiska och inte bylsiga. Bylsiga plagg är för övrigt inte ett bra val om du är ute och rider. Du kan fastna i grenar eller annat om du har kläder som slänger och dänger. Undvik med andra ord klänningar och kjolar. Den forna tidens rokokoplagg och damsadel är ett minne blott och de stackars kvinnorna hade svårt att ta sina ridturer på det sättet.

Ridhjälm ett måste

Man vet aldrig vad som kan hända på hästryggen. Skador inom ridsport är vanliga. Hästen kan helt plötsligt slå bakut eller stegra sig eller du kan ramla av av någon anledning. Att rida utan hjälm är som att köra rally utan säkerhetsbälte. Lek inte med livet på det sättet. Köp en ridhjälm med rätt standard eller låna en på ridskolan. Se till att den är hel och inte skadad.