Bra mat för ryttaren

  • av

När man är aktiv inom ridning är det viktigt att äta rätt. Om man inte får i sig alla de ämnen kroppen behöver kommer man inte att orka med ridningen och alla andra sysslor i stallet. Man kan bli trött och få svårt att koncentrera sig. Det i sin tur kan leda till att ridningen blir mycket farlig. Men vad är egentligen bra mat för ryttare?

[IMAGE=eMEHKBcWggcx.jpg]

Ingen inspiration?

Ibland kan det vara svårt att finna inspiration till att laga mat och handla. Hos matkassetopplistan kan man finna olika matkassar som passar både den ensamstående och en stor familj. Med en matkasse får man matvarorna hemlevererade eller kan man hämta dem färdigpackade i butik. I kassen ligger också recept och sedan är det bara att laga maten.

Hinna laga maten

Även om man slipper gå och handla eller om man bara behöver köpa basvarorna kan det vara skönt att ha mat som är relativt lätt att tillaga. Om man är i stallet hela dagen kan det vara jobbigt att behöva komma hem för att stå och laga mat i flera timmar. Om man vet att man har en stressig vecka framför sig kan det vara klokt att ta en dag och förbereda veckans mat då. Man kan göra matlådor både för lunch och middag. Det enkelt att ta med sig en matlåda och värma den, eller att bara sätta den i ugn eller micro när man kommer hem. Det kan också vara klokt att laga storkok, alltså stora portioner som räcker i flera dagar.

Snabbt och lätt på tävling

Om man är ute på en hästtävling behöver man äta oavsett om man själv är med och tävlar eller inte. Det kan dock vara ganska ont om tid och det är lätt hänt att man bara slänger i sig något snabbt som en chokladbit. Det är dock inte ett speciellt bra alternativ. Ett bättre mellanmål är en proteinbar eller en proteinmilkshake. Det går snabbt att få i sig och man behöver inte tänka på att magen ska reagera negativt på maten. Om man ska tävla kan det ofta vara bättre att äta något lite kraftigare efter tävlingen än innan den.

Snabbmat

Ibland har man inte tid att laga mat. Man kanske har glömt att ta upp den ur frysen eller så kommer något annat emellan. Då kan snabbmat vara det alternativ som kvarstår. Just snabbmat kan ha en negativ stämpel för många men det behöver inte alls vara så illa. Man kan till exempel beställa en hamburgare med ett extra bröd till. Det finns också flera olika goda sallader, veganska alternativ och en hel del annat. Så länge det inte blir för ofta är snabbmat ingen katastrof att äta.