Driva företag inom hästnäringen

  • av

De flesta som har en häst eller har haft en vet att hästägande inte alltid är en dans på rosor. Det är inte heller alltid speciellt billigt att ha häst. Stallhyra, foder, veterinärkostnader, hovslagare, det blir helt enkelt mycket pengar som ska ut varje månad. Ibland kan det också vara så att man inte själv kan ta hand om sin häst. Man kanske har blivit sjuk, skadad eller så ska man resa bort. Det kan också vara så att man kanske inte kan hantera sin häst. Kanske har hästen olater som man inte själv kan träna bort, eller så har man inte erfarenhet nog att lära hästen det man vill att den ska kunna. Då finns det personer som driver företag inom hästnäringen som hjälper till. Hur är det egentligen att driva ett företag inom hästvärlden?

Hård konkurrens

Inom hästnäringen är det ofta hård konkurrens om arbetet, i alla fall på vissa orter. När det gäller de mindre orterna går man vanligtvis efter rekommendationer och om man då startar upp ett helt nytt företag utan att ha några referenser kan det vara svårt att hitta kunder. Då kan det vara klokt att höra med till exempel en ridskola i närheten om de behöver personer som kan hjälpa till med sadling, fodring med mera. På så sätt kan man skaffa sig ett namn i branschen lite snabbare.

Utgifter att dras med

När man startar upp ett företag inom hästnäringen kan man snabbt se att det finns en hel del utgifter som behöver betalas. Man kanske behöver köpa en bil, en egen hästtransport, ridkläder och annat. Då kan man behöva lösa en företagsfinansiering via fakturino.se för att täcka upp för utgifterna till en början. På så sätt kan man komma igång med sitt företag i lugn och ro.

Är arbetet farligt?

Att arbeta och syssla med hästar är något som många verkar tycka är farligt. Så är dock sällan fallet. Många gånger är det just rädsla som skapar de farliga situationerna. Det kan dock hända att man ramlar av, att man blir biten eller sparkad under arbetet, men det finns skyddsutrustning att använda. Visserligen skyddas inte händer eller armar mot sparkar eller bett men å andra sidan blir man sällan livshotande skadad av ett bett i handen. När man arbetar med hästar gäller det dock att man ser till att ha en bra försäkring samt en bra säkerhetsväst och hjälm. Ett par riktiga ridhandskar och skyddande skor skadar inte heller.

Ställer stora krav

Om man startar upp ett företag som ska syssla med hästar gäller det att den som ska sköta arbetet verkligen har den erfarenhet som krävs. Man behöver ha sysslat med ridsport i minst ett par år och man bör även ha hanterat flera olika hästar. Annars är risken stor att företaget inte kommer att klara sig så länge på marknaden.