Försäkring

  • av

När man har en häst är det vitkigt att se till att den är försäkrad. Ofta har hästen redan en försäkring när man köper den och då är det oftast enklast att man som köpare tar över den försäkringen. Då kommer den att fortsätta gälla även efter köpet. Hästen bör försäkras för det belopp man köper den för, eller för en större summa. Men hur väljer man egentligen rätt hästförsäkring?

Viktigt att jämföra olika försäkringar

Innan man tecknar en försäkring för hästen bör man jämföra flera olika försäkringar och bolag. Det kan skilja sig en hel del åt vad man får för pengarna. Hos vissa bolag får man till exempel en försäkring som täcker medicin, veterinärvård och en livförsäkring för samma pris som bara veterinärvårdsförsäkringen kostar någon annan stans. Man bör också tänka över hur höga belopp försäkringen täcker. Veterinärvård för hästar blir snabbt mycket dyrt och om pengarna inte finns kan man behöva ta bort sin älskade häst. Hos vissa försäkringsbolag minskar också ersättningsbeloppen i takt med att hästen blir äldre. Det kan vara bra att ha koll på om hästen börjar bli lite till åren.

Vad kostar det att ha hästen försäkrad?

Hästförsäkringar kan variera en hel del i pris. Det beror på att försäkringen består av flera olika delar och den som tecknar försäkringen kan välja olika värden för varje del. För det första innehåller försäkringen en veterinärvårdsförsäkring och den kan täcka olika höga belopp. Ju större summor försäkringen täcker, desto mer kommer den att kosta. Samma sak gäller för försäkringens andra del, livförsäkringen. Ibland kan man också lägga till olika tilläggsförsäkringar som täcker medicin, eventuella olyckor och en hel del annat. Ju mer saker man lägger till på sin försäkring desto bättre skydd har man om eller när något händer men det kostar också mer varje månad i avgift.

Om hästen inte försäkras

Om man har många hästar kanske man inet tycker att det är nödvändigt att försäkra alla. Det kan också vara så att man inte har råd. Om det är en mycket gammal häst som inte används för ridning, och som man vet kanske inte lever så länge till är försäkring kanske inte något att tänka på. Ofta gör veterinärerna trots allt inte några större ingrepp på hästar som är till åren komna eftersom att de har svårt att återhämta sig. Dessutom är riskerna ofta allt för stora för att operera hästen vid en olycka.