Hundar i stallet

  • av

Hundar och hästar hör ihop. Många ryttare gillar att även ha hund. Ett stall är ofta en rolig plats för en hund, så längre som den inte behöver vara inpå hästarna. Tränar du din hund på rätt sätt kan du rent av ta med den på ridturen.

Hundkoppel och hundsele

Det är viktigt att du har koll på din hund i stallet. För både hundens, hästarnas och ryttarnas skull. Många hundar går lösa i stall utan att det är något problem, i alla fall inte i mindre stall. Men en hund kan skrämma en häst eller så blir den attackerad av en häst som inte gillar hundar. Hur mycket du som ryttare än gillar både din hund och häst, så är det inte säkert att de delar dina känslor. Därför är det klokt att du verkligen uppfostrar din hund. På riktigt. Du ska kunna säga “sitt” på 50 meters avstånd och hunden sitter. Då är du verkligen en ledare och hunden kan känna sig trygg. Sedan bör du alltid ha halsband eller hundsele på hunden. Fördelen med en hundsele är att det är lättare att ta tag i hunden om det uppstår ett problem, samtidigt som det är mjukare för hunden. Om du håller på att uppfostra din hund och den har en tendens att dra, så är det smart att investera i en antidrag-sele. Du hittar din hundsele på Zoo som har ett stort utbud av både hundselar och andra hundtillbehör, liksom utrustning till katter, kaniner, fiskar och fåglar.

Hundregler i stallet

Det är smart om det finns regler angående hundar i stallet. Många stora stall har tydliga regler om att hunden måste vara kopplad. Även i ett mindre stall, som ett privatstall, kan det vara klokt att du har regler som du sätter upp på väggen. En hund måste inte vara kopplad i ett stall, men om en husse eller matte inte har kontroll på hunden, som att den sätter sig på 50 meters avstånd utan problem, så bör den vara kopplad. Det gäller även din egen hund. Målet är att undvika olyckor. Du vill inte att en hund plötsligt rusar ut ur stallet och skrämmer ett ekipage så att hästen sätter av i sken.

Du bör även ha regler för att skydda din hund (och katt) från hästarna. En hund eller katt ska inte tvingas vara nära en häst för att göra dig eller någon annan människa glad. Om två olika slags djur väljer att hälsa på varandra kan du passa på att ta ett kort. Men tvinga inte hunden eller katten att vara nära hästarna för att du vill ha snygga kort att lägga upp på Instagram. Hästar kan både nafsa och sparka hundar. Därför är det inte heller smart att binda en hund utanför stallet, ifall hästarna kommer lösa. Då är det bättre att hunden är inne i sadelkammaren, där den absolut inte kan komma till skada.