Kläder för stallet

  • av

Som hästmänniska kan man ibland slås av att det går åt en del kläder i stallet. Man blir lätt smutsig men vad bör man tänka på när det gäller rid- och stallkläder?

Måste man ha dyra ridkläder?

Det kostar pengar att rida och hålla på med hästar. Även om man får låna någon annans häst behöver man trots allt ha en del utrustning själv. När det gäller ridkläder finns de i alla möjliga prisklasser och modeller. Men egentligen finns det inget som säger att man måste ha de allra dyraste kläderna i stallet eller på hästryggen. Det viktiga är att man trivs i de plagg man bär.

Praktiska plagg

Både i stallet och på hästryggen är det viktigt att vara praktiskt och säkert klädd. Ett par bekväma fritidsbyxor fungerar utmärkt när man ska jobba i stallet. De är tåliga, har många fickor och dessutom kan man röra sig väl i dem. Det är inte heller någon katastrof om man får fläckar på dem. En annan fördel är att de ofta kan tvättas i högre temperaturer. Det är bra om det skulle visa sig finns en smitta i det stall man är aktiv i.

Ridkläder och stallkläder

Många har samma plagg när de rider som de har i stallet. Men om man inte ska rida går det faktiskt bra att ha i stort sett vilka kläder som i stallet. Ett par bra skor är dock viktigt eftersom det fortfarande finns en viss risk att man blir trampad av en häst. Men hästhantering från marken kan lika gärna ske i mjukisbyxor och i en vanlig långärmad tröja som i ridbyxor. Genom att använda de vanliga kläderna slipper man också slita på sina kanske dyrare ridkläder.