Köpekontrakt

  • av

Vid ett hästköp skriver man ett köpekontrakt som både säljare och köpare skriver under. Ett kontrakt är till exempel bra att ha om problem uppstår som till exempel att hästen har något fel som säljaren undanhållit eller om köparen plötsligt inte vill betala det överenskomna priset. I köpekontraktet står bland annat:

  • Vem som säljer hästen och vem som köer
  • Hästens namn, kön, ras, födelseår och färg.
  • Vilket belopp köparen ska betala
  • När och hur hästen ska levereras
  • Säljarens uppgifter om hästen och garanti för att den är frisk
  • Uppgifter om försäkring
  • Uppgifter om veterinärbesiktning
  • Hästens användningsområde och utbildningsnivå.

Hur ska kontraktet vara utformat?

Det finns inte några generella regler för hur ett köpekontrakt ska se ut, men det är viktigt att detaljer om köpet kommer fram så att köparen eller säljaren kan backa ur utan konsekvenser. Köparen ska inte behöva stå där med en häst som plötsligt visar sig vara sjuk eller olämplig till det man vill använda den till. Säljaren ska inte heller behöva leta efter en ny köpare för att den förra plötsligt vill börja pruta ner priset utan att någon grund finns för det. Kontraktet finns helt enkelt där för att båda parter ska kunna känna sig säkra under affärens gång, samt under en tid efteråt.

Skriva eget kontrakt eller köpa färdiga?

När man ska köpa en egen häst finns det ofta en hel del att tänka på. Då kan det kännas överväldigande att också sätta sig in i juridik och att skriva egna köpekontrakt med mera. Men då kan det vara bra att veta att man faktiskt kan köpa färdiga kontrakt som bara är att fylla i. Det går snabbare och man vet också att allt blir rätt.

Om säljaren inte vill skriva kontrakt

Ibland kan man stöta på människor som inte vill skriva på ett kontrakt när hästen ska säljas. Då kan det vara läge att tänka efter lite extra. Det kan vara dags att backa ur. Hästen kanske har något dolt fel, och om säljaren är ovillig att besiktiga hästen kan man än mer misstänka att något inte är som det ska. Även om säljaren så småningom går med på att skriva på kontraktet bör man fundera lite extra. Även om man har ett kontrakt och kan agera om hästen visar sig vara sjuk kanske det inte är så roligt att bli av med sin kompis igen.