Mindre vanliga grenar

  • av

Inom ridsport finns det en hel del olika grenar att välja mellan. I de allra flesta finns stora och små tävlingar. Grenarna är inte heller speciellt ovanliga att utöva på ridskolor med mera. Men det finns också en del mindre grenar att tävla och träna i med sin häst.

Voltige

En av de lite mer ovanliga grenarna är voltige. Det går helt enkelt ut på att en eller flera personer gör olika typer av konster på hästryggen. Hästen galopperar i en cirkel och hålls i av en person som står i cirkelns mitt. De som utövar sporten måste ha mycket bra balans och kroppskontroll. Samtidigt måste hästen också vara mycket pålitlig.

Western

En annan gren man också kan utöva är western. Man kan till exempel kasta lasso kring olika mål, träna hästen i att göra olika rörelser och dessutom kan man öva på att få hästen att vända snabbt runt olika tunnor. Man kan tro att det behövs någon speciell hästras för att tävla i western men så är inte riktigt fallet. Det gäller bara att hästen ska tränas till de nya sakerna. Det kan dock vara bra att ha ett riktigt westernträns och en sadel anpassad för aktiviteten om man vill tävla eller träna på riktigt.

Agility

Om man har en lite mindre ponny kan man också tävla och träna i agility. Det handlar helt enkelt om att man skapar en hinderbana som man sedan leder hästen igenom. Det kan till exempel handla om att man låter hästen gå över eller under en presenning. Man kan sätta upp ett litet hinder, koner att gå slalom över med mera. Det går också att bygga ett litet bord som hästen ska sätta hoven på och en hel del annat. Det är bara fantasin som sätter gränser för agilityn.