Ordna bra hagar och ridbana

  • av

Om man har en egen häst behöver man också en hage till den. En ridbana är också bra att ha. Men vad gäller för dem egentligen?

Viktigt med säkra staket runt hagen

När du ska sätta upp ett staket till hagen måste du se till att det verkligen står ordentligt. Med jordborrar kan du enkelt få ner stolpar i marken så att staketet står bättre. Det spelar ingen roll om du vill ha ett staket i trä, plast eller om du gillar elstaket. Med borren slipper du använda spett, släggor och annat.

Tänk dock på att du verkligen stängslar lagligt och säkert när du gör hagen. Det är till exempel inte tillåtet att använda taggtråd eller fårstängsel i en hästhage. Om staketet inte är bra kan det bli svårt att få en försäkring att gälla.

Ringa in ridbanan

När du ska anlägga en ridbana är det viktigt att du också tänker på att ha ett staket runt den. Då får ridbanan en tydlig gräns, och om något händer är chansen större att hästen faktiskt stannar kvar på ridbanan. Det är lika viktigt oavsett om du tränar hoppning eller dressyr.

Hur ska hagarna se ut?

Det finns regler för hästarnas hagar och de innefattar bland annat hur hagarna ska se ut. En häst ska till exempel kunna sträcka ut sig helt i alla sina gångarter. Om hagen är för liten, eller om den är farlig för hästen att vistas i kan man få djurförbud och då kan hästen också omhändertas av myndigheterna om den mår väldigt dåligt. I andra fall får man bara ett föreläggande om vad som behöver åtgärdas i hagen. Förutom en bra hage behöver man givetvis också alla tillbehör för att kunna sköta hästen på ett bra sätt.