Ta hand om din häst

  • av

Alla som har häst vet att det innebär ett enormt stort ansvar och mycket arbete. Det finns många saker som är viktiga att tänka på och mycket som inte är så lätt när det kommer till att ha häst. Men det finns en del tips man kan ta till sig för att göra det hela lite enklare och för att få sin häst att må så bra som möjligt. Här kommer några råd när det kommer till att ta hand om sin häst på bästa sätt.

Försäkring

Ska man skaffa häst är det viktigt att man har en bra försäkring som ser till att man kan ta hand om hästen på ett bra sätt om något skulle hända, till exempel om den skulle bli sjuk. Har man då andra djur som sällskap till hästen, till exempel en hund, är det självklart viktigt att de också är försäkrade. Genom att använda sig av en etablerad försäkringsfirma som Lassie kan man vara säker på att allt går rätt till och att man får ut de pengar man behöver när olyckan är framme. En bra försäkring är alltså viktig för både hästens trygghet och för ens egen trygghet som ägare.

Sociala djur

En häst mår inte bra av att vara ensam. Hästar är flockdjur och är därmed också sociala djur som kräver interaktion och socialt samspel med andra för att må bra. Det allra bästa är såklart om man kan ha flera hästar som därmed kan bilda en egen liten flock och få det sociala sammanhang som de behöver. Men hästar är som bekant dyra och det är verkligen inte alla hästägare som har råd med flera stycken. Att ha sin häst i någon form av gemensamt stall kan därför också vara en lösning som gör att hästen får det sällskap den kräver.

Har man inte möjlighet till dessa alternativ finns det också andra vägar att gå. Att låta ett mindre djur, till exempel en mulåsna, gå tillsammans med hästen i hagen som sällskap kan också vara ett alternativ som ger hästen det den behöver. Även djur som hundar kan fungera som sällskap till hästar, åtminstone i viss utsträckning. Sammanfattningsvis kan man säga att det finns många olika saker man kan göra för att ta hand om sin häst på bästa sätt och det är viktigt att ha alla dessa saker i beaktning.