Trav och galopp

  • av

Även trav och galopp är hästsporter som blir mer och mer populära. För många är trav när en kusk sitter bakom hästen i en sulky men det kan också vara så att en ryttare tävlar i monté, det vill säga sitter på hästens rygg när den springer. Men vad går sporterna ut på?

Trav

Inom travsporten körs lopp där hästen endast ska trava. Det handlar dock om att hästen ska trava snabbt för att den ska kunna vinna mot de andra hästarna. Det sker att hästen går över i galopp, men om ryttaren eller kusken inte kan få stopp på den kommer ekipaget att bli uteslutet.

Galopp

I galopplopp ska hästen galoppera så snabbt som möjligt. Ibland kan det också förekomma hinder i loppet som hästen måste ta sig över. Man får dock inte driva hästen för hårt. Efter loppen går hästarna igenom veterinärundersökningar där deras puls tas, de kontrolleras för eventuell hälta med mera. Om det visar sig att en ryttare har drivit hästen för hårt kommer ekipaget mest troligt att bli uteslutet även om det har vunnit i ett lopp. Att vinna på en hård drivning kan alltså vara lönlöst.