Var bekväm i stallet

  • av

När du är hästägare är det mycket som ska skaffas och det är mycket energi som går åt till allt kringarbete runt hästen. Utöver att ta hand om själva hästen och ridningen behöver du mocka, se till att all nödvändig mat finns tillgänglig oavsett årstid. Sadel och betsel behöver tas om hand, hagen behöver ses över, veterinären behöver titta till hästen ibland och mycket mer. Du behöver dessutom rätt sorts kläder. Hur ska du då tänka kring vad du har på dig när du är i stallet?

Välj kläder efter aktivitet

Det första som ska nämnas är att du behöver se till vad det är för aktivitet du ska utföra, och bestämma kläderna utefter det. Ska du ut och rida behöver du ordentliga ridbyxor och stövlar, gärna ihop med bra och följsamma överdelar så att du är bekväm men samtidigt skyddad för både skav och väder. Har du känsliga händer eller om det är kallt ute kan du behöva ett par ridhandskar för att få bättre grepp om tyglarna. Och givetvis hjälm, utan den ska du inte sätta dig på hästryggen. Men mycket av tiden i stallet handlar om förberedelser, matning, städning och den typen av aktiviteter och då behöver du inte full ridmundering på dig. Ska du inte utföra alltför smutsigt eller påfrestande jobb räcker ett par sköna tights även om du behöver se till att de är slitstarka och i en färg som klarar lite stallarbete. Men det är viktigt att du är bekväm, därför är tights ett bra alternativ, åtminstone när det är lite varmare ute. Ridbyxor eller mer rejäla byxor kan vara bra att använda under kallare månader eller om du ska utföra tuffare jobb i stallet, men tights tillsammans med ett par stövlar eller bra skor kommer du långt med.

Se till omgivningarna

Något annat som kan ha viss betydelse för klädval är omgivningarna kring stallet där du har din häst. Bor du på en gård tillsammans med hästen och har ängar, skog och gräsområden runt omkring blir det också lättare att välja enklare kläder. Du är närmare stallet och hästen, ni kan ge er ut på promenader och ridningar och paddockträning utan alltför mycket jobb, och då inte lika många djur rör sig på samma område blir det inte heller lika upptrampat. Då kan du lätt dra på dig de där sköna tightsen, låta fötterna glida ner i stövlarna och dra på en bekväm tröja eller enkel jacka, utan att behöva oroa dig för mycket om lera och kladd. Så tänk efter vilka kläder som passar dig och ditt jobb och umgänge med hästen bäst, innan du ger dig ut i ridklädesdjungeln.