Veterinärbesiktning

  • av

När du köper en häst ska du alltid låta veterinärbesiktigta den. Det är en veterinärundersökning som visar att hästen är frisk och att den har rätt förutsättningar till det du ska använda den till. Du som köpare ska alltid välja veterinären. Godkänn inte ett veterinärintyg som utförts tidigare av säljaren. Anlita gärna en veterinär du känner till och var gärna med själv på besiktninen och ställ frågor. Det är viktigt att säljaren berättar vilka tidigare skador och sjukdomar hästen har haft för att du som köpare ska få rätt bild av hästen. Veterinärintyg måste också finnas för att hästen ska kunna försäkras. Men vad mer är viktigt att tänka på när det gäller veterinärbesiktningen?

Vad ska du ha hästen till?

När man ska veterinärbesiktiga sin nya häst är det viktigt att man berättar för veterinären vad det egentligen är man vill använda hästen till. Bara för att man väldigt gärna vill ha hästen är det inte bra att säga att man bara ska rida korta turer i skogen om man misstänker att hästen inte håller för mer. Genom att vara ärlig mot veterinären kan man göra det lättare för denne att göra en bra besiktning och dessutom kan veterinären ganska direkt tala om ifall hästen kommer att hålla för den belastning ridningen innebär eller inte. Om man till exempel vet att man vill tävla i hoppning är det en förutsättning att hästen inte har några skador i benen eller i ryggen. Det är också bra att se till så att den inte har några andra sjukdomar som till exempel wobblers syndrom. Det är en allvarlig sjukdom som gör att hästen plötsligt kan tappa balansen och då blir den farlig både för sig själv och för andra.

Om hästen inte ska levereras direkt

Ibland köper man en häst som inte ska levereras med en gång. Då kan det vara nödvändigt att man genomför två besiktningar. En av dem bör göras när hästen köps, och en annan efter eller vid leveransen. Om hästen inte är i det skick som avtalats bör man låta affären gå tillbaka. När det gäller hästköp är det dock alltid klokt att se till att hästen levereras eller hämtas så snart som möjligt efter att besiktningen är gjord. Då behöver man som ny ägare inte betala extra kostnader och man kan dessutom snabbare lära känna sin häst.

Välj veterinär

Som köpare bör du alltid se till att välja en veterinär du känner till när besiktningen ska göras. Då kan du lita på att veterinären är ärlig. Om säljaren får välja veterinär finns risken att denne känner veterinären och att det omdöme som utfärdas inte riktigt stämmer överens med sanningen. Det kan vara bra att investera de extra pengarna på ett korrekt utlåtande.