Den kanske mest fartfyllda grenen inom ridsport är fälttävlan. Det är inte för inte som sporten ofta kallas för ridsportens formel 1 i olika sammanhang. Fälttävlan är egentligen inte bara en gren utan flera olika. Det är nämligen som så att man här både tävlar i dressyr, banhoppning och terrängritt. Men hur går terrängritt egentligen till?
Farligt men roligt
När det gäller terrängritt är det en mycket rolig gren men det är också farligt att tävla och träna i den. Man rider nämligen i terrängen och hoppar olika fasta hinder. Med fasta hinder menas att hindren inte kan rivas. Även om man ramlar på dem eller om hästen slår i dem kommer de att stå kvar. Det förekommer också att man hoppar nedför kullar, över diken med mera och det kan hända olika olyckor. Ibland blir ekipaget bara lindrigt skadat men ibland kan det också vara som så att ryttaren eller hästen avlider. Det gäller alltså att både hästen och ryttaren är väl förberedda på utmaningen och att de är tränade.
Hur kan hindren se ut?
I terrängritt kan hindren se ut nästan hur som helst. Det kan till exempel vara en eka som har lagts upp och ner som ekipaget ska hoppa över. Ibland kan det också vara en vagn uppställd på banan som man hoppar, det kan vara en stenmur eller rent av en hög med stockar som ekipaget ska ta sig över. Man kan också få hoppa genom en ring gjord av ris, eller genom olika typer av vattendrag. Det gäller att man tränar hästen att hoppa flera olika typer av hinder så att den inte blir rädd när det är dags att tävla.