När man ramlar av

  • av

Oavsett om man bara rider på ponnyridning då och då, om man rider på ridlektion, eller om det är tävlingar som gäller kommer man att ramla av hästen då och då. Alla ryttare kommer att hamna på marken och det är inte helt osant att man blir en bättre ryttare av att ramla av. Att ramla av lär nämligen ryttaren en hel del saker. Bland annat får man lära sig att det inte är farligt att ramla av. Man lär sig också att slappna av och falla på ett mer korrekt sätt så att man minskar risken att skada sig. Dessutom kan man på ett bättre sätt analysera hur hästen reagerat och varför den gjort som den gjort.

Anledningar till att man ramlar av

Det kan finnas flera anledningar till att man ramlar av. Det kan helt enkelt vara så att ryttaren är ovan och ger hästen fel signaler. Då kan den protestera genom att kasta av ryttaren. Ibland har ryttaren också dålig balans över ett hinder eller i en sväng och även då kan man ramla av. En häst kan också snubbla till eller gå omkull av någon annan anledning och då faller ryttaren vanligen till marken.

Ska man alltid tillbaka i sadeln?

I de allra flesta fall är det bra att komma tillbaka upp i sadeln så fort det går. Många gånger blir man då inte rädd för att ramla av. Det finns dock undantag. Om man har förlorat medvetandet, eller om man har mycket ont någonstans bör man få tag i vård med en gång. Det allra bästa är att ringa SOS Alarm för att få ut en ambulans. Det är extra viktigt om man misstänker att nacken har blivit skadad.

Vanliga skador

När man ramlar av får man oftast bara mindre blåmärken och kanske några skrapsår. Det kan dock hända att man också får större blessyrer eller sår. Det beror många gånger på hur och var man ramlar av. Underlaget i ridhus eller paddockar är ofta mjukt, och samma sak gäller om man ramlar av i snö. Undantaget är om man faller av på grusväg eller kanske på asfalt. Man kan inte bortse från att fall från hästar ofta sker i hög fart och från en relativt hög höjd. Det kan också orsaka allvarligare skador.